lördag 18 maj 2019

Everything I Never Told You av Celeste Ng

Tidigare i år läste jag Celeste Ngs bok Little Fires Everywhere och älskade den. Därför ville jag såklart läsa hennes debutroman också.

Lästes som: Häftad
Förlag: Blackfriars
Köpställen: Bokus, Adlibris, Bookdepository

Handling:
Lydia is the favourite child of Marilyn and James Lee; a girl who inherited her mother's bright blue eyes and her father's jet-black hair. Her parents are determined that Lydia will fulfill the dreams they were unable to pursue - in Marilyn's case that her daughter become a doctor rather than a homemaker, in James's case that Lydia be popular at school, a girl with a busy social life and the centre of every party.

When Lydia's body is found in the local lake, James is consumed by guilt and sets out on a reckless path that may destroy his marriage. Marilyn, devastated and vengeful, is determined to make someone accountable, no matter what the cost. Lydia's older brother, Nathan, is convinced that local bad boy Jack is somehow involved. But it's the youngest in the family - Hannah - who observes far more than anyone realises and who may be the only one who knows what really happened.

Mina kommentarer:
För mig hamnar den här boken snäppet under Little Fires Everywhere. Den känns inte riktigt lika vass i sitt berättande, samtidigt som jag ändå tycker att utgångspunkten är mer spännande i den här boken. Faktum är att den hade alla möjligheter att bli superbra ändå mot slutet, som jag inte är helt överens med även om jag inte ogillar det. SPOILER Jag har bara så svårt för att dels att vi fick Lydias död förklarad för oss (även om jag satt och ville veta varför hela tiden såklart). Sedan kändes det också himla snopet att det mer eller mindre var en olyckshändelse, även om Lydia borde förstått att hon inte skulle klara av att simma iland. Hm, kanske hon förstod det ändå och det vi fick var hennes bortförklaring till självmordet för att våga göra det. Nu känner jag att jag kanske är mer imponerad över den i så fall.) SPOILER SLUT. En annan sak som den här boken byggde mycket på, och som jag har lite svårt för, är att de flesta intrigerna går ut på att karaktärerna inte pratar med varandra. Jag förstår att det är ett troligt scenario vid ett trauma, men det gör mig likväl frustrerad.

Bortsett från dessa små detaljer med historien som drar ned mitt betyg lite så innehåller den allt jag älskade med första boken. Intressanta karaktärer som du får lära känna på ett djupare plan. Komplexa frågeställningar om att följa sin dröm eller inte och var gränserna går mellan uppmuntran och tvång.

Efter att ha läst båda Celeste Ngs utgivna böcker känner jag att jag kan slå fast att jag har hittat en ny favoritförfattare. Var så säker på att jag kommer läsa allt hon ger ut i framtiden också.

Betyg på Goodreads: 4 av 5 stjärnor  

1 kommentar: