måndag 28 december 2020

Böcker lästa i november


Det här måste vara rekord i sen månadssammanfattning. Jag trodde jag var på banan men insåg häromdagen att jag inte skrivit om novembers böcker. Till nästa år får jag nog ta och fundera på hur jag ska göra det här för att få det att fungera. November var en väldigt bra läsmånad ser jag nu när jag ser tillbaka på den. 

Antal lästa böcker: 11
Böcker från min bokhylla: 6

  

Four: A Divergent Story Collection - Veronica Roth (Ljudbok)
Det är några år sedan jag läste Divergent-serien nu och det fanns saker jag gillade och inte gillade med den då. Vet inte varför jag fick för mig att lyssna på den här men jag tyckte det var en riktigt trevligt besök i Divergent-världen igen. Boken innehåller fyra berättelser från Fours perspektiv och jag gillade att få en annan vinkel av berättelsen samt mer inblick i hans liv. Det gjorde mig också lite sugen på att läsa om trilogin igen. 

Vi for upp med mor (Jana Kippo, #2) - Karin Smirnoff
Jag hade inte tänkt fortsätta på den här serien, men så skulle Smirnoff komma på författarsamtal på mitt bibliotek och jag tänkte det var bäst att fortsätta på serien ifall jag skulle bli spoilad. Jag tyckte andra delen var bättre än första men är inte så där såld som alla andra verkar vara. Sedan blev samtalet inställt (det blev inspelat istället så fick fortfarande se och höra henne prata) och mycket riktigt spoilades händelser ur sista boken. Får se om jag ändå läser den sista någon gång. 

Planeten Frank - David Yoon
Mina förväntningar var rätt höga efter tips från vänner och bokbekanta, kanske var det därför jag först kände mig lite besviken. Jag förväntande mig något utöver det vanliga och det verkade inte som att jag skulle få det. Som tur är tog berättelsen inte de vändningar jag trodde och i slutändan tyckte jag ändå att det här är en riktigt bra ungdomsbok. Skräcktimmen - Madeleine Bäck och Moa Schulman (recension på instagram
En samling skräckhistorier för barn som är läskiga på riktigt! 

Jellicoe Road - Melina Marchetta

Omläsning av en älskad ungdomsbok som visade sig fortfarande hålla samma kvalitet som jag mindes det. Kanske jag tyckte ännu mer om den vid omläsningen eftersom den är speciellt berättad med tidshopp och jag kunde hänga med så mycket bättre nu när jag visste vad som skulle hända. Det här är en så vacker och sorglig berättelse. 

Slottsruinens förbannelse (Spökkameran #3) - Tobias Söderlund (recension på instagram)
Sista delen i den här skräckserien för barn och jag blev inte besviken. Tror faktiskt jag tyckte det här var den bästa av dem. Läs mer om vad jag tycker på instagram. Bärarna - Jessica Scheiffauer
(recension på instagram)
En dystopisk värld där kvinnorna styr och männen lever åtskilda av rädsla för en smitta. Jag fastnade i den här boken nästan från första sidan och kunde sedan inte lägga ifrån mig den. Lättläst och så himla intressant. 

Irrbloss (Ruth Galloway, #12) - Elly Griffiths (Ljudbok)
Jag fortsätter läsa böckerna om Ruth fastän jag tycker de senaste fem varit sådär. Men det är för att det är så mysigt att få spendera några timmar med henne, Nelson och alla andra. Den här tyckte jag ändå hade tagit sig lite sedan förra delen. Och jag längtar redan efter nästa del. 

Själv - Kraften i egentid - Linus Jonkman
En faktabok om konsten att vilja och våga umgås med sig själv. Den hade en del intressanta bitar men jag tror inte jag är den tilltänkta målgruppen. Jag kunde känna igen mig i den men fick inte särskilt mycket nytt med mig då jag redan är otroligt bekväm med att umgås i mitt eget sällskap. 


Alla suger och det är ingens fel - Ebba Hyltmark
Jag läste den här boken på rekommendation för temat opopulär person som blir ihop med populär person. Med lite god vilja antar jag att den passar in på det temat, men det var inte det här jag ville ha. För mig var boken väldigt intetsägande, inte minst nu när det gått en månad sedan jag faktiskt läste den. Det imponerande är att Hyltmark bara var 17 år när hon skrev den, för språkligt var det inga problem. Men historiemässigt känns det som att hon försökt pressa in för mycket. Som om hon ville ha med lite för många klassiska teman för en ungdomsberättelse och inte kunde bestämma sig vad den här boken skulle fokusera på. 

Samlade svenska kulter - Anders Fager
Läsningen blev inte riktigt vad jag trodde då jag, även om det stod klart och tydligt, inte förstått att det var olika korta berättelser. Mot slutet bands en del av dem ändå ihop och det gjorde att jag gillade det hela mycket mer. Det obehagliga fanns där och jag gillade det, men tyvärr blandades det lite för ofta med lite för skumma sexuella grejer. Men det jag hade svårast för var att många av berättelserna var så otroligt sega och slutade precis när det började hända saker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar