tisdag 14 juli 2020

Böcker lästa i juni

Med juni månads läsning har vi passerat halva året. Det går så fort, men när jag ser tillbaka på allt jag läst så inser jag att det ändå hinns med en del på sex månader. Min läsning sedan jag började jobba har gått lite sämre. Att ha 1-3 timmar varje dag när barnet sover sin lur att ägna till läsning gör något med statistiken. Men jag tycker ändå jag håller ett bra tempo. 

Antal lästa böcker: 7 stycken
Böcker från min egna bokhylla: 4 styckenDet yttersta argumentet, bok 1 & 2  (Första lagen #3) - Joe Abercrombie
Den första boken läste jag egentligen i maj. Men eftersom de egentligen är en bok (den har deltas upp i två i den svenska översättningen) så ser jag dem som en enhet. Det här var den avslutande delen och jag är glad att äntligen ha läst klart den. Jag saknade ett ordentligt crescendo mot slutet men tycker ändå den här serien är mycket bra. 

Normala människor - Sally Rooney (Ljudbok) (recension på instagram)
Rooneys förra bok föll mig inte riktigt i smaken. Den här börjar otroligt starkt men har tappat mig lite innan jag kommer till slutet. Hon är duktig på att skriva och porträttera människor. För att inte tala om att skriva om relationer. Men tyvärr blir hennes karaktärer sådär klyschigt egna och svåra, vilket jag läst om till leda. Så det förstör vad som annars hade förutsättningarna att bli något riktigt bra. 


We are the Ants - Shaun David Hutchinson

Syskonkärlek - Sheila O'Flannigan
Jag blev positivt överraskad av den här då det är en chiclit som inte fokuserar på romantik. Istället är det familjen och relationen till dem som står i fokus. Den var lättsam och lite förutsägbar men jag uppskattade den ändå mer än jag trodde tack vare att storyn inte kändes urtvättad. 

Berättelser från sommarhemmet - Peter Pohl
Som jag älskade den här boken! Det är en samling av scener och texter som inte kom med i hans serie om Mickes uppväxt där fokus ligger kring somrarna han spenderar på Sommarhemmet på Värmdö. Det är länge sedan jag läste serien nu men stämningen och Pohls sätt att skriva kom till mig direkt i den här boken. Jag älskar hans sätt att formulera sig och hur han lyckas förmedla saker utan att egentligen berätta om dem. 


En saga om tidens väsen - Ruth Ozeki
När jag läste baksidetexten till den här boken trodde jag den skulle bli en ny favorit. Så blev tyvärr inte fallet när jag fann den både lite tråkig och långsam. Vi läste den i min bokklubb och var rörande överens om att den var onödigt omständig och att de två tidslinjerna inte kändes nödvändiga. Den är hyllad och jag kan på sätt och vis förstå varför. Men för min del undrar jag om det beror mer på att folk tycker att den borde vara bra, än att den faktiskt är det.

Vi, de drunknade - Carsten Jensen
Den här boken läste jag tillsammans med Fanny och alla mina tankar om min läsning finns att hitta här: Del 1, del 2, del 3, del 4 och del 5. Överlag är min sammanfattning att jag är väldigt glad att jag har läst den. Och precis lika glad över att jag hade Fanny som draghjälp igenom den. För det var stundtals rätt motigt. 

1 kommentar: