fredag 1 januari 2021

Hur gick det med 2020 års utmaningar?

Det nya året är redan här och aldrig har väl ett år gott så fort, men än är jag inte riktigt redo att lämna det bakom mig. Det har blivit dags att se tillbaka på hur det gick med utmaningarna jag satte för det gångna året. Här kommer de igen med en liten kommentar om hur det gick för varje. 

1. Goodreadschallenge

Som vanligt kommer jag sätta ett mål på antal böcker för året på Goodreads. Trots att jag läst över 100 böcker i år har jag bestämt mig för att sänka målet lite till nästa år. För att verkligen inte känna någon stress. Så för 2020 blir målet att läsa 72 böcker, dvs 6 stycker per månad.

Hur det gick?
Avklarat! Jag landade på 111 lästa böcker enligt Goodreads. Förstår inte hur jag lyckades passera 100-gränsen i år igen. 

2. Läs 5, köp 1

Det här har jag då och då hört om på booktube och tänkte i år att det ska bli en extra sporre för mig att läsa mina egna böcker. Det går helt enkelt ut på att för var femte bok jag läser ur min egen bokhylla så får jag köpa en ny. Det är inget måste och tänker mig att jag kommer samla  Tror jag kommer frångå det vid min födelsedag i slutet av april, eftersom jag brukar vilja göra en födelsedagsbeställning då.

Hur det gick?
Avklarat! Även om jag har tänjt på den här utmaningen en del. Gåvor, recensionsexemplar har inte räknats och ett par gånger har det slunkit igenom något loppisfynd som var för bra för att stå över. Men överlag tycker jag det har fungerat för att hindra mig själv från att köpa böcker när helst suget faller på. 


3. Läsa från min egen bokhylla

Det här hade jag med under förra året också och misslyckades rätt rejält med. Men jag älskar att skapa de här listorna och tänker inte låta det hindra mig från att göra några det här året också. Däremot har jag försökt att hålla mig till lite färre böcker så jag kanske klarar det den här gången.

Hur det gick?
Ej avklarat! Trodde jag verkligen på den här utmaningen själv? Trots att jag sänkte antalet böcker från 2019 så är det pinsamt många som inte blev lästa. Mot slutet av året gjorde jag helt enkelt så att jag valde ut områden att fokusera på och valde bort en hel del böcker. Det enda jag klarade helt var mina omläsningar vilket jag är glad för. De jag faktiskt läste i år är överstrukna i listan nedan. 

Omläsningar
Jag älskar att läsa om böcker men drar mig alltid för det eftersom det finns så mycket nytt. Därför tänkte jag se till att läsa om fem böcker som jag verkligen gillat under 2020.

- Northern Light - Phillip Pullman
- Blonde - Joyce Carol Oates
- Jellicoe Road - Melina Marchetta
- The Ocean at the End of the Lane - Neil Gaiman
- Den trettonde historien - Diane Setterfield


Hyllvärmare
De sex första hänger med från min lista från 2019. Men jag har fyllt på den med sex nya titlar också.

Lilla stjärna - John Ajvide Lindqvist
Spinning Silver - Naomi Novik

The Essex Serpent - Sarah Perry
A Sudden Appearance of Hope - Claire North
Kafka på stranden - Haruki Murakami
The Song of Achilles - Madeline Miller
- 22/11 1963 - Stephen King
- Samlade svenska kulter - Anders Fager
- Min europeiska familj - Karin Bojs
- Lida - Stephen King
- Norrlands akvavit - Torgny Lindgren
- Veronica Mars: The Thousand-Dollar Tan Line - Rob Thomas


Avsluta serier
Det här är de serier jag har påbörjade just nu som jag känner det är rimligt att kunna avsluta. Skulle jag påbörja någon kortare serie kanske jag lägger till den också under året.

Shades of Magic - V. E. Schwab
- A Conjuring of Light

Sagan om Klanen Otori - Lian Hearn
- Vid hägerns skarpa skri
-. Och himlens vida väv

Första lagen - Joe Abercrombie (De böcker som finns på svenska och som jag äger, även om jag nog vill läsa vidare)
- Man bör förlåta bok 1
- Man bör förlåta bok 2
- Det yttersta argumentet bok 1
- Det yttersta argumentet bok 2
- En god fiende bok 1
- En god fiende bok 2 

True Blood (Jag äger bara böckerna till del åtta, men tänkte jag skulle fortsätta och avsluta den. Om jag köper eller lånar får vi se.)
- Dead to the World
- Dead as a Doornail
- Definitely Dead
- All Toghether Dead
- From Dead to Worse
- Dead and Gone
- Dead in the Family
- Dead Reckoning
- Deadlocked
- Dead Ever After

Song of the Lioness
- The Woman who Rides Lika a Man
- The Lioness Rampant

Grottbjörnens Folk
- Nionde grottan
- De målade grottornas land

4. TBR-jar

Jag har gjort en burk med alla mina olästa böcker i hyllan. Den tänker jag dra en lapp från varje månad som jag måste läsa. Enkelt men roligt - hoppas jag.

Hur det gick?
Avklarat! Det här var en så rolig utmaning och jag är glad att jag bestämde mig för den. Alla tolv böcker jag dragit under året blev också utlästa. 

5. Månadens TBR

Under andra halvan av 2019 har månadens höjdpunkt varit att plocka ihop en hög med böcker jag hoppas läsa under månaden. Jag älskar det så mycket att jag oftast har svårt att hejda mig och högen blir alldeles för stor. Så under 2020 får jag ha max 6 böcker i min TBR-hög. Skulle någon av dem inte vara läst när nästa månad börjar följer de automatisk med till nästa hög. Så har jag två kvar får jag bara välja fyra nya för nästa månad. Och en bok per månad kommer jag inte få välja själv eftersom jag har min burk. Är spänd att se om det här någon månad kommer innebära att jag plötsligt får välja precis vad jag är sugen på att läsa just där och då för att jag läst hela min hög.

Hur det gick?
Avklarat! Det har varit svårt att hålla mig till 6 böcker rätt många månader, och någon månad slank det med någon extra. Överlag har jag däremot varit hård och försökt att inte plocka ihop för stora högar. Funderar på hur jag ska göra det kommande året. För samtidigt som det är tillfredsställande att klara av alla böcker är det själva ihopplockandet som är roligt. 

1 kommentar:

  1. Ja det har ju gått bra! :) Bra jobbat! Hyllvärmare tror jag att jag får lista med så det blir av inför nästa år.

    SvaraRadera