lördag 25 juni 2016

Read-a-long: Röta, del 3

Så var Röta utläst! Och det är därmed dags för sista uppdateringen i den här read-a-longen som Nelly anordnat. Som vanligt är det varning för SPOILERS för nu krävs det närgående diskussioner känner jag. För herregud vad jag gillade den här boken!


Den här boken gör verkligen sitt bästa för att kasta omkull den sanning som läsaren tror sig ha. Genom halva boken trodde jag mig ha koll på vems sida man ska stå på. Men sedan börjar det komma små indikationer på att det kanske inte är så och sen fick vi det i alla fall bekräftat. Naiell är inte den goda som man ska heja på. Frågan är dock om Graal är det eller inte? Jag är väldigt skeptisk till honom och köper inte riktigt hans faderskärlek till Hirka. Tror ändå det är mer för egen vinning är för omtanke av henne.

Och som jag gillade hur Hirka spelar ut bröderna mot varandra! Hon är så smart och påhittig. Vilket gör att jag är övertygad om att hon om någon kommer kunna ställa allt till rätta i dessa världar. Men jag har faktiskt inte stenkoll på hur allt ligger till om jag ska vara ärlig. Och vad det är som behöver göras för att allt ska lösa sig. Men jag antar att det kanske klarnar i sista delen. 

Rime då! Jag är fortfarande ett stort fan av Rime (och Rime och Hirka såklart! Tur vi slapp en eventuell triangel. Avskyr det i de flesta böcker.) men hans del i andra halvan av den här boken var rätt tråkig. Han var knappt med och vi fick inte veta något alls om vad han tycker och tänker. Jag gillar att han är hängiven Hirka så pass att han ger sig iväg och till och med hugger av sig svansen. Men jag gillar inte att han anser att Hirka behöver räddas. Det är ju som hon sa, snarare hon som kommer behöva rädda honom. Blev därför väldigt glad när han sen dödade Niaell på slutet, och gjorde det som han kände var mest rätt och inte vad Hirka hade tänkt sig. Är ändå övertygad om att de kommer försonas så småningom. 

Jag älskar den här boken! På ett helt annat sätt än den första eftersom de inte går att jämföra när de utspelar sig i så olika världar. Ser väldigt mycket fram emot att läsa sista boken och få en upplösning. Samtidigt som jag är vettskrämd. Tänk så tycker jag inte om det? 

4 kommentarer:

 1. Med Graal känner jag att han är ganska så ärlig, att han älskar Hirka men att han ändå inte kommer släppa tanken på att ta in de blinda till Ymsdalen. Fast vem vet han kanske döljer massor?

  Ser också fram emot sista boken massor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, intressant. För jag litar faktiskt inte alls på honom. Men kanske är för att jag har svårt att se hur en karaktär kan gå från ond till jättegod så fort, bara genom att visa lite medkänsla och kärlek.

   Radera
 2. Tyckte också mycket om Röta! Gillade det att det inte heller är självklart vem som egentligen är god och ond. Ser fram emot sista boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta kan bli en riktigt bra upplösning känner jag :D

   Radera