tisdag 6 februari 2018

Veckans topplista om kvinnliga livsöden

Den här veckan handlar topplistan om kvinnliga livsöden, ett väldigt intressant tema. Jag har valt att fokusera på sådant som behandlar verkligheten eller verkliga händelser.

1. Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj
Författaren vann nobelpriset 2015 och det var då jag läste den här boken som fullständigt nockade mig då den var så bra. Har tänkt läsa fler av hennes krigsskildringar men har inte kommit runt till det. Men nu blev jag himla sugen!

2. Den sårade divan - Karin Johannisson
En facklitterär bok som behandlar den kvinnliga galenskapen. Författaren riktar in sig på tre välkända kvinnliga konstnärer,  Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs, som alla var inlagda på Beckomberga under sin livstid. Otroligt intressant bok! 

3. Flickorna av Emma Cline
Den här boken fick ett himla genomslag och är en fiktiv berättelse inspirerad av kvinnorna kring Charles Manson. Boken tog mig inte riktig med den storm som verkade fånga alla andra, men den är väl läsvärd. Om inte annat för att Emma Cline verkligen vet hur ordet ska hanteras.

4. Eldens hemlighet av Henning Mankell
Den här boken läste jag på mellanstadiet tror jag. Den ska vara baserad på en sann historia om en flicka i Afrika där det råder oroligheter. En dag ramlar Sofia utanför den utstakade stigen när hon och systern leker och hamnar rakt på en landmina. Sofias syster dör och hon själv blir av med båda sina ben. Det här är första delen i en serie och jag minns att den var otroligt gripande när jag läste den som barn.

5. Blonde av Joyce Carol Oates
Den här boken må kanske inte vara särskilt verklighetstrogen, men huvudpersonen är ju i alla fall en person som funnits på riktigt. Den handlar vilket alla säkert vet om Marilyn Monroe, om hela hennes liv från födseln till döden. De saker man faktiskt vet är med i den här boken, sedan är den garanterat utbroderad för att göra en bra berättelse. När jag läste den kunde jag dock inte låta bli att läsa den som en biografi. Hon är skicklig den där Oates.
23 kommentarer:

 1. Blonde har jag läst och Flickorna har jag i bokhyllan.👍

  SvaraRadera
 2. Flickorna har jag känt mig lite nyfiken på, men det har svalnat lite efter att jag läst ganska många negativa recensioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ändå den är läsvärd :)

   Radera
 3. Flickorna ligger i min läshög. Oläst alltså...

  SvaraRadera
 4. Jag har inte läst någon av dessa. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 5. Den sårade divan har jag velat läsa länge, så tack för påminnelsen! ;)

  SvaraRadera
 6. Ja, Blonde, läsläsläs.

  SvaraRadera
 7. Flickorna har jag tänkt försöka läsa nu i Februari :)

  SvaraRadera
 8. Tack för väldigt intressanta tips! Jag har inte läst någon av dem, men ett par står i bokhyllan. Av Henning Mankell har jag läst Comédia Infantil, om ett gatubarn i Mocambique. Så hemskt, men så bra. Apropå Kriget har inget kvinnlig ansikte läste jag en annan bok för drygt ett år sedan; Kvinnor i strid. Otroligt bra, den kanske kan vara något? Blonde är en av böckerna i min bokhylla, och jag måste verkligen läsa den snart. Marilyn Monroes liv och öde fortsätter att fascinera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag ska ta och titta på den boken. :)

   Radera
 9. Aleksijevitj så klart. och Blonde, som är så fantastiskt bra. Den sårade divan har jag inte läst, men den står på min evighetslånga läslista. liksom för övrigt Flickorna

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där listorna som bara byggs på ständigt. Hur ska man någonsin hinna ikapp? Men Den sårade divan kan jag verkligen rekommendera.

   Radera
 10. Flickorna gillade jag, och jag skulle gärna läsa både Blonde och Den sårade divan. Tack för tips!

  SvaraRadera
 11. Har inte läst någon av de här men Blonde finns oläst i bokhyllan. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 12. Blonde måste jag verkligen, verkligen läsa i år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Vi skulle ju läsa den tillsammans. Kanske i sommar? Då brukar det kunna finnas mer lästid tänker jag ;)

   Radera
 13. Flickorna har jag läst. Gillade. Den sårade divan är jag nyfiken på, gillat annat jag läst av Karin Johannisson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst något annat av henne men blev väldigt sugen efter den här boken :)

   Radera
 14. Har läst en av Mankell, kinesen, och minns den som väldigt bra :)

  SvaraRadera
 15. Kriget har inget kvinnligt ansikte är en av mina favoriter, och jag tog med den på min lista också!

  SvaraRadera
 16. Blonde har jag också tänkt läsa någon gång men omfånget får mig att tveka ;). Flickorna gillade jag inte alls faktiskt.

  SvaraRadera
 17. Tack för jättefina tips, har inte läst någon av dessa :)

  SvaraRadera