tisdag 3 september 2019

Tisdagstrio: Kvinnlig vänskap

Förra veckan blev det ingen tisdagstrio för mig. Jag höll på att sälja min gamla bil och det ringde och smsade vad som kändes som konstant hela dagen, så hade ingen ork till att försöka knåpa ihop ett inlägg då. Nu är bilen såld och jag är redo att ta mig an veckans trio istället som handlar om kvinnlig vänskap.

 


1. Elena och Lila i Neapelkvartteten av Elena Ferrante är min självklara första tanke. Jag älskar hela serien men tycker ändå att den första boken när tjejerna är små och lär känna varandra, Min fantastiska väninna, är den bästa.

2. Skuggserien av Maria Gripe handlar om Berta och Caroline. I den första boken, Skuggan över stenbänken, börjar Caroline som hjälpreda hos Bertas familj och de blir snart vänner. Men Berta tycker det är något mystiskt med Caroline och kan inte riktigt få grepp om henne. För att inte förstöra spänningen för er som inte läst den här serien kan ja bara säga att deras vänskap utveckas genom seriens gång av de upplevelser de delar tillsammans.

3. Om du vågar av Megan Abbott är en bok om destruktiv vänskap mellan de två bästisarna Addy och Beth som lever för cheerleading. En ny coach till teamet och ett oväntat dödsfall kommer påverka tjejernas vänskap rejält. Egentligen blir det kanske lite konstigt att tipsa om den här boken, för jag gav den ett rätt så dåligt betyg då jag gick enbart på känsla och den gav mig ångest och obehagskänslor. Men jag kan ändå se hur den kan fungera för andra, för den är briljant och du blir helt fast när du läser. .


15 kommentarer:

 1. Skuggserien är jag sugen på att läsa om. Eller i alla fall de första två, jag tror aldrig jag läste tredje delen.

  SvaraRadera
 2. Gripe vill jag läsa, hon är bra, Ferrantes vänskap varierar, men inte helt destruktiv, Abbott har jag inte läst.

  SvaraRadera
 3. Den enda jag läst är Min fantastiska väninna. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 4. har läst de första tre i Neapel - kvartetten, men jag var inte särskilt förtjust. Gripe har jag konstigt nog inte läst, men däremot Om du vågar som jag tyckte var oväntat bra

  SvaraRadera
 5. Kul att du har med Maria Gripe! Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 6. Min fantastiska väninna är med på min lista med. Maria Gripes bok läste jag när jag var liten.

  SvaraRadera
 7. Jag har nog läst Maria Gripe, men är osäker på om jag läst just den här.

  SvaraRadera
 8. Jag läste aldrig Maria Gripe som barn. Är väl för gammal. Tordyveln flyger i skymningen läste jag förra året. Då tittade jag på någon bok om stenbänken och funderade på att läsa den. Kanske skulle jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger "Ja, läs!" Men så är det en av mina favoritserier också.

   Radera
 9. "Alla" nämner Ferrante. Är det bara jag som inte har läst hennes böcker?

  SvaraRadera
 10. Tack för tips. Ferrantes bok och jag kom inte alls överens ;-)

  SvaraRadera
 11. Jag har Min fantastiska väninna i bokhyllan, kanske borde ta mig för att läsa den snart då :) Men nu håller jag på med Jag for ner till Bror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag for ner till Bror tyckte jag var en besvikelse. Den var inte dålig, men jag blev inte golvad av den som alla andra verkar ha blivit. Jag kände mest "meh".

   Radera
 12. Skuggserien vill jag läsa om! :)

  SvaraRadera