måndag 30 december 2019

Utmaningar för 2020


Nu är har det äntligen blivit dags för en av mina höjdpunkter på året. Att få planera in utmaningarna och målen för ett nytt år. Som jag älskar det här!

Jag har gått och funderat på dem i en månad nu och känner att det börjar utkristallisera sig. I år vill jag nämligen att det inte ska vara alltför svåruppnåeliga mål, eftersom jag har en tanke på att försöka fokusera mer på mitt handarbete under 2020 och det kommer gå ut över läsningen. Jag har fått ner det till 5 punkter jag känner mig nöjd med.

1. Goodreadschallenge

Som vanligt kommer jag sätta ett mål på antal böcker för året på Goodreads. Trots att jag läst över 100 böcker i år har jag bestämt mig för att sänka målet lite till nästa år. För att verkligen inte känna någon stress. Så för 2020 blir målet att läsa 72 böcker, dvs 6 stycker per månad.

2. Läs 5, köp 1

Det här har jag då och då hört om på booktube och tänkte i år att det ska bli en extra sporre för mig att läsa mina egna böcker. Det går helt enkelt ut på att för var femte bok jag läser ur min egen bokhylla så får jag köpa en ny. Det är inget måste och tänker mig att jag kommer samla  Tror jag kommer frångå det vid min födelsedag i slutet av april, eftersom jag brukar vilja göra en födelsedagsbeställning då.


3. Läsa från min egen bokhylla

Det här hade jag med under förra året också och misslyckades rätt rejält med. Men jag älskar att skapa de här listorna och tänker inte låta det hindra mig från att göra några det här året också. Däremot har jag försökt att hålla mig till lite färre böcker så jag kanske klarar det den här gången.

Omläsningar
Jag älskar att läsa om böcker men drar mig alltid för det eftersom det finns så mycket nytt. Därför tänkte jag se till att läsa om fem böcker som jag verkligen gillat under 2020.

- Northern Light - Phillip Pullman
- Blonde - Joyce Carol Oates
- Jellicoe Road - Melina Marchetta
- The Ocean at the End of the Lane - Neil Gaiman
- Den trettonde historien - Diane Setterfield

Hyllvärmare
De sex första hänger med från min lista från 2019. Men jag har fyllt på den med sex nya titlar också.

Lilla stjärna - John Ajvide Lindqvist
Spinning Silver - Naomi Novik
The Essex Serpent - Sarah Perry
A Sudden Appearance of Hope - Claire North
Kafka på stranden - Haruki Murakami
The Song of Achilles - Madeline Miller
- 22/11 1963 - Stephen King
- Samlade svenska kulter - Anders Fager
- Min europeiska familj - Karin Bojs
- Lida - Stephen King
- Norrlands akvavit - Torgny Lindgren
- Veronica Mars: The Thousand-Dollar Tan Line - Rob Thomas

Avsluta serier
Det här är de serier jag har påbörjade just nu som jag känner det är rimligt att kunna avsluta. Skulle jag påbörja någon kortare serie kanske jag lägger till den också under året.

Shades of Magic - V. E. Schwab
- A Conjuring of Light

Sagan om Klanen Otori - Lian Hearn
- Vid hägerns skarpa skri
-. Och himlens vida väv

Första lagen - Joe Abercrombie (De böcker som finns på svenska och som jag äger, även om jag nog vill läsa vidare)
- Man bör förlåta bok 1
- Man bör förlåta bok 2
- Det yttersta argumentet bok 1
- Det yttersta argumentet bok 2
- En god fiende bok 1
- En god fiende bok 2 

True Blood (Jag äger bara böckerna till del åtta, men tänkte jag skulle fortsätta och avsluta den. Om jag köper eller lånar får vi se.)
- Dead to the World
- Dead as a Doornail
- Definitely Dead
- All Toghether Dead
- From Dead to Worse
- Dead and Gone
- Dead in the Family
- Dead Reckoning
- Deadlocked
- Dead Ever After

Song of the Lioness
- The Woman who Rides Lika a Man
- The Lioness Rampant

Grottbjörnens Folk
- Nionde grottan
- De målade grottornas land

4. TBR-jar

Jag har gjort en burk med alla mina olästa böcker i hyllan. Den tänker jag dra en lapp från varje månad som jag måste läsa. Enkelt men roligt - hoppas jag.

5. Månadens TBR

Under andra halvan av 2019 har månadens höjdpunkt varit att plocka ihop en hög med böcker jag hoppas läsa under månaden. Jag älskar det så mycket att jag oftast har svårt att hejda mig och högen blir alldeles för stor. Så under 2020 får jag ha max 6 böcker i min TBR-hög. Skulle någon av dem inte vara läst när nästa månad börjar följer de automatisk med till nästa hög. Så har jag två kvar får jag bara välja fyra nya för nästa månad. Och en bok per månad kommer jag inte få välja själv eftersom jag har min burk. Är spänd att se om det här någon månad kommer innebära att jag plötsligt får välja precis vad jag är sugen på att läsa just där och då för att jag läst hela min hög.6 kommentarer:

 1. Läsa ur egna hyllan ska jag försöka bli lite bättre på också. Lycka till med alla utmaningar!

  SvaraRadera
 2. Lycka till med utmaningarna! :) Lida ska jag läsa nu i januari!

  SvaraRadera
 3. Jag kommer också fokusera på att läsa böcker ur hyllan. Det känns skönt att läsa undan det som legat och väntat.

  SvaraRadera
 4. Spännande utmaningar, lycka till :) Jag gillade Bojs bok extremt mycket men var också väldigt insnöad på ämnet då ;)

  SvaraRadera
 5. Jag har inga läsmål i år i sig, men jag inspireras av dig och av litteratur som sådan. I julklapp fick jag Drakula, och jag älskade filmen med Gary Oldman och min pappa sa att det var en bra filmatisering, så jag ser fram emot att börja :)

  SvaraRadera
 6. TBR-jar lät ju jäkligt kul! Jag har inte hört talas om den förut. Men jag får sansa mig med utmaningar i år, tror jag. Har egentligen för många igång redan, men jag ska tänka på den till -21 :) (och glädjas åt att jag tog mig i kragen och bar iväg fem stora papperspåsar med böcker till loppis i höstas; de "värsta" är således redan bortsorterade)

  SvaraRadera