torsdag 6 augusti 2020

Böcker lästa i juli

Juli är nog den månad på året jag oftast får minst läst. Av den enkla anledningen att jag oftast har semester då och det därmed alltid händer så mycket annat. I år blev det verkligen ingen extra lästid eftersom barnet kräver uppmärksamhet sina vakna timmar. Men ändå har jag betat av en bra hög under månaden så antar jag ändå hunnit läsa en del. Tack vare att jag läst tre ljudböcker den här månaden. 

  
 

Antal lästa böcker: 9 stycken
Böcker från min egna bokhylla: 4 stycken
    
Kärlek, hat och andra filter - Samira Ahmad
Läste den här efter ett tips efter bok med karaktärer från olika populäritet som blir tillsammans. Innehöll visserligen det temat, men utöver det tyckte jag boken var rätt tråkig. Biten om hur huvudkaraktären behöver stå upp för sig själv och sina drömmar var visserligen bra. Men ändå fastnade jag inte för den alls. 

Ganska nära sanningen - Anna Ahlund

My Lady Jane - Cynthia Hand, Brodi Ashton och Jodi Meadows (Ljudbok)
Överdriven uppläsare drog ned betyget, något jag ofta tycker är ett problem med engelska ljudböcker. Stundtals var den här väldigt rolig däremot. Plus att om du är insatt i den historiska Jane kan det säkert vara ännu roligare (eller kanske bara frustrerande?). Samma författartrio har gjort en bok om Jane Eyre som jag är himla sugen på att läsa/lyssna på också. 

 

King of Scars (Nikolai Duology #1) - Leigh Bardugo
Var försiktigt peppad att ta mig an den här boken. Älskar Bardugos Grisha-värld men hade hört en del negativt om den här boken. Med rätta för oj, vad den var seg. Fast vi redan är bekant med många av karaktärerna och världen dröjde det mer än halva boken innan något började hända. Men sista tredjedelen kompenserade för det. Mitt slutbetyg bygger nog dock på stor del på glädjen över att vara tillbaka. 

Mellan djävulen och havet (Doggerland #3) - Maria Adolfsson (Ljudbok)
Egentligen borde jag inte tycka den här är bra. Upplösningen följde precis samma mall som tidigare delar och det ena brottet hölls vid liv genom berättelsen genom att två karaktärer inte fick prata till punkt på grund av ringande telefoner etc för många gånger. Men ändå gillar jag världen Adolfsson byggt upp på Doggerland. Så kan inte låta bli att ändå gilla den, lite grann. 

Lilla stjärna - John Ajvide Lindqvist
Den här boken var helt annorlunda mot det jag tidigare läst av Ajvide Lindvist. Vet det är många som inte gillar den här just på grund av det. Det övernaturliga var knappt med utan istället är det fokus på utforskande av människor och ondska. Fascinerande och stundtals rätt äckligt och förfärligt. Gillade den ändå för vad den var. 

 

The Grand Man: A Scandinavian Thriller - Florence Wetzel
Ett recensionsexemplar jag haft som dåligt samvete i bokhyllan i över ett år. Så här i efterhand borde jag kanske förstått det inte var en bok för mig eftersom jag inte är så förtjust i deckare. Bygger på Palmemordet och Stieg Larssons förlorade manuskript till den fjärde Milleniumboken. Roligt koncept egentligen, men känns också lite fattigt för att bygga en bok på. Störde mig på att boken var så himla "svensk". Det var mycket svenska klassiska uttryck och seder som nämndes och jag tror alla karaktärer åt kanelbullar minst en gång. Det kändes överdrivet för mig som bor i Sverige, men kan säkert vara ett roligt inslag för någon som inte gör det. Författaren själv är inte härifrån men har tillbringat mycket tid här, vilket märks för det var inte ologiskt. 

Tistelhonung (Ljudbok) - Sara Paborn (Ljudbok)
Även om boken är mysig och sådär så känns historien rätt tunn. Tror den hade vunnit på att inte ha fokus på två olika tider och karaktärer utan bre på mer med en av dem. Jag tycker båda berättelserna hade potential men ingen av dem lämnade något direkt avtryck. Bokens miljö var däremot väldigt härlig, inte minst som jag är bekant med Båstad sedan innan. 

The Well of Ascension (Mistborn #2) - Brandon Sanderson
Helt fantastisk uppföljning på första delen i serien. Sanderson kan det här med att skapa spännande och överraskande historier. Han är sämre på att skildra relationer men det väljer jag att bortse ifrån. Jag älskade den här boken också. Framförallt hur den flera gånger lyckades överraska mig, men även att han lyckades bygga vidare på världen och karaktärerna på ett intressant sätt. Jag har läst allt för många andra böcker i en serie, som mest är transportsträcka till sista boken, för att inte bli positivt överraskad när det dyker upp en som faktiskt är bra. 

1 kommentar: