lördag 13 maj 2017

Om du vågar av Meg Abbot

Den här boken läste jag då den valts i bokklubben jag är med i. Det är ett tag sedan nu men jag känner ändå att berättelsen var tillräckligt unik för att jag ska minnas den. Kan säga att den passade sig som bokklubbsbok också, för oj, vad vi hade att diskutera!

Baksidetext:
Addy Hanlon har alltid varit Beth Cassidys bästa vän. Beth är den som bestämmer och Addy ser till att det blir som Beth vill. Så har det varit genom hela high school och nu är tjejerna högst upp i skolans hierarki: de är seniorer och styr över skolans lag i cheerleading. Tjejerna i laget följer deras minsta vink ända tills den nya tränaren kommer till skolan.

Tränaren Colette French är kylig, krävande och står med en fot i tjejernas vardag och med den andra i en vuxenvärld som är precis utom deras räckhåll. Addy kan inte låta bli att fascineras av henne, men Beth håller sig på sin kant. Sakta och metodiskt intrigerar hon för att återigen bli nummer ett - både i laget och för bästa vännen Addy.

Ett självmord leder till en polisutredning av den nya tränaren. När den första chocken har lagt sig, försöker Addy ta reda på sanningen bakom det påstådda självmordet. Snart inser hon att gränsen mellan kärlek och lojalitet är både svår och farlig.

Mina kommentarer:
Den här boken var väldigt bra, samtidigt som jag inte gillade den alls. Låter det snurrigt? Egentligen är det inte det. Abbott är otroligt duktig på att skriva och på att gestalta sina karaktärer. Den är nästan omöjlig att lägga ifrån sig när man väl börjar läsa. Språket flyter bara på och det finns ett driv i berättelsen som gör att det är svårt att veta var det passar sig att pausa. Men pauser hade i alla fall jag egentligen behövt för större delen av boken satt jag med bultande hjärta och begynnande ångestkänslor.

Addy, Beth och gänget är rätt så mediokra cheerleaders i bokens början. Det känns inte riktigt som om någon av dem egentligen tänker på vad de gör. Det är mer att de är de populäraste tjejerna i High School och då ska de hålla på med cheer. Men när Coachen kommer in i bilden blir det en helt annan mentalitet i teamet. Även om de ska vara enade utåt, så är det varje individs egen sak att slåss för sin plats i laget. Tricken blir svårare, stuntsen farliga och rivaliteten hårdare.

Trots att det är en genialisk bok så gillar jag den inte. Det är råheten, utsattheten och destruktiviteten jag inte kan med. Det är det som får mitt hjärta att bulta. Jag läser och förstår inte hur karaktärerna kan bete sig som de gör. Det är 17-åringar som manipulerar, lurar och med full förståelse för vad som kommer att hända, gör sitt bästa för att förstöra andras liv. Coach Colette French ska vara 27 år, precis som jag. Hon har man och barn men beter sig ofta som jag förväntar mig att dagens 14-åringar ska göra. Jag säger inte att det inte känns troligt. Det ger ett djup till karaktärerna och deras beteende öppnar upp för djupgående analyser. Jag kan helt enkelt bara inte relatera och gillar inte det jag läser.

Däremot så anser jag fortfarande att den är mer än läsvärd. Velade länge över vilket betyg jag skulle ge den på Goodreads. Ett lite bättre för att jag tycker att boken i sig är en otroligt välskriven och intressant historia. Eller ett lite sämre för att jag inte gillade det jag läste. I slutändan var det min känsla för boken som blev det övervägande. Egentligen är ett betyg missvisande i det här fallet.

Betyg på Goodreads: 2 av 5 

1 kommentar:

  1. Jag tycker det låter som en riktigt bra och spännande bok. Tack för tipset.

    SvaraRadera