lördag 8 juli 2017

Störst av allt - Malin Persson Giolito

Jag har hört den här boken bli hyllad om och om igen, vilket gjorde att jag kände att jag måste läsa den. Samtidigt har jag dragit mig för den eftersom den klassas som en thriller/deckare och jag gillar in den genren. Men till slut valde jag att klicka igång den som ljudbok i Storytel och vips så hade jag lyssnat klart. Det gick ju inte att sluta!

Baksidetext:
De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.
"Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet."

Mina kommentarer:
Den här boken är så genialt berättad. Att låta en historia ha sin utgångspunkt i slutet och sedan hoppa bakåt för att berätta fram till nutid är inget banbrytande direkt. Men i det här fallet får det en speciell effekt eftersom nutiden är början av Majas rättegång. Prologen med själva skjutningen är också så genial. För det går inte att inte anta saker och bilda sig en uppfattning av vad som har hänt. Sedan är det dags att verkligen få veta.

Något jag inte riktigt blev klok på är om jag litar på Maja som berättare. Kanske är jag litteraturvetenskap-skadad, men opålitliga berättare är någonting jag brukar vara uppmärksam på. I det här fallet blev jag så osäker. Litar jag på det Maja säger eller gör jag det inte?  Det kan ju vara så att Maja ljuger oss alla rak upp i ansiktet och att hennes advokat helt enkelt är sjukt duktig på sitt jobb.  Som läsare vill man ju så gärna tro på berättaren, det är det som är så farligt.

Att Giolito valt att förlägga det hela till ett gymnasium på Djursholm är inte helt förvånande. Skolskjutning i någon förort förfärar inte alls folk på samma sätt som när det händer i ett välbärgat område. Vilket är konstigt för rikedom är inte detsamma som problemfri. Som i det här fallet där kärlek och omtanke kommit i skymundan och skapat en rätt så trasig människa.

Jag läste någonstans att den här boken kallas för rättegångsthriller och det klingar så rätt. Det som drev mitt lyssnande framåt var att jag ville veta vad som hänt, samt hur det skulle framläggas i rätten. Den här boken tänker jag rekommendera till alla och nu är jag väldigt sugen på att läsa fler rättegångsböcker.

Betyg på Goodreads: 4 av 5

3 kommentarer:

 1. Bra beskrivet! Jag har också precis lyssnat klart på den på Storytel och tycker ganska precis samma sak :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var den svår att sluta lyssna på? :D

   Radera
 2. Nu blev jag mer nyfiken! Får se till att inte glömma bort att läsa den här bara :)

  SvaraRadera