torsdag 17 augusti 2017

Ingenting och Allting av Nicola Yoon

Efter att ha läst Idag är allt av Nicola Yoon för några veckor sedan var jag tvungen att köpa hennes debut. Har hört så mycket gott om den nämligen och hennes andra bok gav mersmak. Sedan passar den ju så himla bra ihop med den första boken i hyllan. Älskar omslaget som är gjort av Stina Wirsén. De små teckningarna är gjorda i glänsande metall.

Baksidetext: 
Maddy har en extremt ovanlig immunsjukdom - hon är allergisk mot världen och lever sitt liv instängd hemma. Hon har lärt sig att vara nöjd med det. Tills Olly flyttar in i grannhuset.

Är det värt risken att dö för att få röra vid honom? Och vad är livet egentligen värt om man aldrig får veta hur det är att älska någon på riktigt?

Mina kommentarer: 
Den här vad lika lättläst som Idag är allt. Faktum är att jag läste hela boken på en dag, och det utan att egentligen anstränga mig. Men jag blev inte lika golvad av den här berättelsen, även om jag gillade den. Tidigt så hade jag en bild i huvudet om hur jag misstänkte, och tyckte, att historien skulle utveckla sig. Även om jag ett kort tag där trodde att det inte skulle bli så (mycket bra tvist för övrigt, men så här i efterhand förstår jag inte hur jag kunde gå på det).

Jag saknade lite mer information. Jag känner att Yoon kunde ha gjort mycket mer med den här berättelsen, gått mer in på djupet. Nu känner det mest som att hon strösslar hela historien med trådar som hon sedan aldrig tar upp. Jag hade älskat att få läsa mer om Maddys liv genom åren (jag menar, inte en enda gång nämner de något tillfälle när hon blivit dålig, jag väntade hela tiden på att Olly skulle fråga om vad som händer om hon blir sjuk, men då hade hon väl fått lov att säga att hon aldrig varit det och så hade upplösningen kommit lite för fort). Jag tycker Ollys problem och historia får alldeles för lite uppmärksamhet. Sedan hade jag inte haft något emot att bokens slut och upplösning hade utspelat sig efter tre fjärdedelar så vi hade fått veta lite mer om vad som hände efteråt.

Som den romantiska historia detta är så är det väldigt mycket fjärilar och bankande hjärtan. Jag tycker det är gulligt att läsa om (och jag älskar att Yoons karaktärer verkligen får ligga och inte bara tråna och på sin höjd hångla lite som i så många andra ungdomsböcker). Men då det tar över historien så tycker jag det blir lite mycket. Överlag så rekommenderar jag den här boken ändå. Det är en gullig och lättläst historia med lite allvarliga undertoner. Yoons språk är on point och det är en fröjd att läsa hennes berättelser.

Betyg på Goodreads: 3 av 5

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har nyligen hittat din blogg och gillar ditt sätt att skriva om böcker och att du tar dem till dig på "allvar", verkligen spanar in karaktärer och handling. Ja, du fattar hur jag menar... ��
  Goda hälsningar
  från
  Inka i Ystad

  SvaraRadera
 2. Bra recension, håller med dig!

  SvaraRadera