tisdag 8 augusti 2017

Veckans franska tisdagstopp

Johanna inne på Johannas deckarhörna har startat upp en egen liten toppliste-tisdag. Väldigt kul tycker jag som saknar Top Ten Tuesday när de har uppehåll. Den här veckan är temat Frankrike.


1. Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda. 
Det är ett tag sedan jag läste den här boken om några personers liv i Paris, men vill minnas den som mysig och lite vemodig. Måste nog ta och läsa om.

2. Igelkottens elegans av Muriel Barbery
Den här boken är väldigt bra. Handlar om en vresig gammal portvakt och en otroligt smart tolvåring. Att den utspelar sig i ett välbärgad kvarter i Paris gör att den för mig känns lite exotisk. Jag kan föreställa mig hur det underbart det skulle vara att få bo i de där extremt vackra husen!

3. Bounjour Tristesse av Françoise Sagan
En klassiker från 50-talet som handlar om 17-åriga Cécile som lever livet med sin pappa i ett underbart sommarhus på den Franska rivieran. Det vill säga till pappan blir förälskad och det flyttar in en ny kvinna i huset. Cécile gillar inte detta och bestämmer dig för att den nya kvinnan ska bort, till vilket pris som helst. Boken är kort och väldigt bra. Samt den då 19-åriga Sagans debut. Dessa unga geni-författare.

4. Älskaren av Marguerite Duras
Ytterligare en klassiker som inte utspelar sig i Frankrike direkt, utan i en fransk koloni i Indokina. Den 15-åriga huvudpersonen inleder en affär med en kinesisk affärsman som är betydligt äldre än henne. Såklart väcker det upprörda känslor hos omgivningen. Samt ickefungerande familjerelationer och föräldrar som fått offra mycket. Även den här är kort och väldigt bra.

5. Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins
Sista punkten blir lättsammare. En lättläst och mysig contemporary YA som handlar om Anna som måste plugga ett år på internat i Paris. Hon vill inte åka (en annan hade sett det som drömmen) men hennes föräldrar har bestämt det. Väl på plats blir det inte så hemskt och hon träffar trevliga människor. Bland annat snygga Étienne St. Clair, som hon kommer bra överrens med men som tyvärr redan har en flickvän.

13 kommentarer:

 1. Anna Gavalda är en av mina favoriter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte läst något mer av henne än, men planerar verkligen att göra det! :)

   Radera
 2. Igelkottens elegans har jag sett som film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror också jag har sett filmen faktiskt, men det är boken jag minns :)

   Radera
 3. Både Tillsammans är man mindre ensam och Anna och den franska kyssen är med på min lista. Kan också rekommendera filmatiseringen av den första boken :)

  SvaraRadera
 4. Jag har inte läst någon av de här, men jag är generellt inte speciellt förtjust i franskt :)

  SvaraRadera
 5. Jag har bara läst de två första och gillade dem båda.

  SvaraRadera
 6. Marguerite Duras' bok är en av mina favoriter. Men jag tänkte min lista så att boken skulle utspela sig i Frankrike snarare än att författaren skulle vara fransk (jag satt och funderade en stund hur jag ville göra det faktiskt, men jag ville verkligen ha med Joanne Harris), så då rymdes den inte med i min femma.

  SvaraRadera
 7. Anna och den franska kyssen är en jättetrevlig bok. Av Francoise Sagan har jag läst En strimma sol i det kalla vattnet, men det var jättelänge sedan.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker väldigt mycket om fransk litteratur och film, men inser att jag läst väldigt litet av franska författare, så tack för fler tips till min att-läsa-lista!

  SvaraRadera
 9. Anna Gavalda är en favorit här, dock har jag missat läsa hennes två senaste. Så det känner jag att jag måste åtgärda snart!

  SvaraRadera
 10. Igelkottens elegans låter ju bra, den vill jag läsa!

  SvaraRadera
 11. Sagan glömde jag. kanske för att jag läste den för så länge sedan. Duras har jag med fast en annan titel. Igelkottens elegans tyckte jag mycket om

  SvaraRadera