lördag 9 februari 2019

Nora eller Brinn Oslo Brinn av Johanna Frid

Den här boken är nog den boken jag har sett och läst mest om de senaste månaderna. Folk har hyllat den i kör och sagt att den inte är likt något de tidigare läst. Därför var det aldrig ett alternativ att inte läsa den för mig.

Lästes som: E-bok
Förlag: Ellerströms förlag
Köpställen: Adlibris, Bokus

Handling:
Hur svartsjuk får man bli? Hur ofta kan man titta på en främmande människas Instagram? Hur mycket mensvärk måste man ha? Är Norge paradisets mittpunkt? Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. Nora är allt Johanna inte är: vacker, norsk, offentligt älskad i sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning om Nora på Instagram - en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. Samtidigt förtärs Johannas kropp inifrån; inte bara av svartsjukan, utan också av en genomborrande, ändlös smärta i livmodern. I sin autofiktiva och svart humoristiska roman Nora eller Brinn Oslo brinn under söker Johanna Frid med skarp blick två av vår tids stora kvinno sjukdomar - Instagram och endometrios

Mina kommentarer: 
Jag började med att lyssna på den här boken som ljudbok men fick ge upp den efter bara ett par kapitel. Anledningen var inte att uppläsningen för dålig, för jag tyckte den var riktigt bra gjord av författaren själv. Men huvudpersonens pojkvän Emil är dansk och hans repliker är därför på danska. Jag förstår inte danska för fem öre i tal, men gick över till e-boken och hade sedan inga problem med språket. Det vävs in både danska och norska i den här boken vilket jag verkligen gillar. Språken är trots allt tillräckligt nära svenskan för att inte ge några problem i skrift.

Det är så lätt att sätta sig in i karaktären Johanna och de känslor hon har. Svartsjukan du kan känna för din pojkväns ex  beskrivs perfekt och tas sedan till en nivå som i alla fall jag har svårare att känna igen mig i. För det som börjar som en rätt befogad svartsjuka över att Emil fortfarande har kontakt med Nora och till och med planerar att träffa henne på en fika, går snart över i en besatthet där Johanna ständigt jämför sitt eget liv med det liv hos ser Nora leva på sociala medier. Hon kan inte sluta, inte ens när hon själv börjar inse vad det har för effekt på hennes eget liv.

Johanna Frid beskriver det hela på ett väldigt tragikomiskt sätt som skickligt döljer det faktum att jag annars bara hade velat skaka om romanens Johanna för att få henne att vakna upp. För det framgår ändå någonstans att Johanna har självinsikt, även om hon inte kan sluta. Boken tar även om Johannas kamp med endometrios vilket jag tycker är intressant att läsa. Även om det känns som att just den biten hade kunnat få större utrymme i boken.

Överlag gillade jag den här boken. Den är otroligt skickligt skriven och jag läste ut den på en dag. Den är full av finurliga och humoristiska formuleringar och det märks väl att Johanna Frid vet hur hon ska hantera ord. Jag hoppas verkligen att få läsa mer av henne i framtiden.

Betyg på Goodreads: 4 av 5 stjärnor

2 kommentarer:

  1. Har sett den här ungefär överallt och alla hyllar den men jag blir av någon anledning inte dragen till den!

    SvaraRadera
  2. Har också sett den här minst sagt överallt och det känns därför lite som "måste-läsning" nu :)

    SvaraRadera