fredag 20 september 2019

Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund

Skräck är inte riktigt den genre jag känner mig mest bekväm med då jag är en riktig fegis. Men då jag följt Tobias och hans resa mot att få sin bok utgiven ett tag på Instagram, var det ingen tvekan om att jag skulle läsa hans bok. Eftersom den även riktar sig till ålder 9-12 år tänkte jag att jag nog borde kunna klara av det.

Serie: Spökkameran #1
Lästes som: Inbunden
Förlag: Rabén & Sjögren
Köpställen: Bokus, Adlibris
Recensionsex: Ja

Handling:
Den ensliga prästgården i Borgvattnet sägs vara ett av världens mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit med vännerna Abbe och Martin.

Besöket blir otäckare än hon väntat sig. De flyr det gamla huset och väl hemma upptäcker Vanessa att hon faktiskt har fångat ett spöke på film!

Dessutom börjar konstiga saker hända på nätterna. Kameran slås på av sig själv. Vanessas pappa beter sig ytterst märkligt. Och vem är det som har grävt en grop på gården och lagt ner en av Vanessas gamla dockor?

Vanessa inser att något måste göras för att bli av med spöket som följt med henne hem från prästgården.

Mina kommentarer: 
Trots åldern boken riktar sig mot är det här en riktigt kuslig bok. I början när Vanessa och henens kompisar befinner sig på Prästgården var det mest mysigt läskigt. Så där som det blir när det händer saker, men du inser att det kan finnas en naturlig förklaring. Men när spöket sedan följer med Vanessa hem blir det läskigt på allvar. I alla fall om du, som jag, läser den på kvällen (men med alla lampor tända såklart) och riktigt går in för att tänka dig hur du själv hade reagerat om du var Vanessa.

Jag är djupt imponerad över Tobias debutroman. Med den tänkta läsarkretsen i åtanke är det såklart en lättläst bok med korta kapitel,  spännande cliffhangers i slutet på nästan alla kapitel och inte alltför många ingående beskrivningar. Men det är också en otroligt välberättad historia där själva grundidén hade passat lika bra för en vuxenroman.

Länge undrade jag över hur han skulle avsluta det hela. Den riktar sig ju trots allt till barn och det kanske inte är att rekommendera att skrämma skiten ur dem. Därför var jag lite orolig över att det skulle bli ett antiklimax på slutet. Men jag måste säga att han löste det hela galant. Tillräckligt intressant och spännande för att jag inte skulle känna mig snuvad på det läskiga, utan att för den skull göra att jag var rädd att släcka lampan.

Slutet öppnar upp för fler delar i serien och jag vet att Tobias redan skrivit under papper på en fortsättning. Jag kan knappt vänta. Under tiden tycker jag att ni ska köpa eller låna den här boken. Nu när hösten och mörkret kommer är den perfekt att krypa upp i soffan med för att bli sådär lagom rädd en stund.

Betyg på Goodreads: 4 av 5 stjärnor

2 kommentarer:

  1. Visst var den bra! Längtar efter nästa del :D

    SvaraRadera
  2. Wow, coolt! Jag skulle gärna också ge ut en bok. Men har inte skrivit den än XD Jag gillar skräck dock.

    SvaraRadera