fredag 11 mars 2016

Dags för bokbloggsjerka

När jag hade min gamla blogg brukade jag hänga på bokbloggsjerkan inne hos Annikas litteratur- och kulturblogg och detta tänkte jag nu återuppta. Det är en väldigt trevlig sak att ha som fredagstradition. Frågan för veckan lyder: Vilken är din favorit när det gäller ljudböcker (bok, uppläsare eller både och)?

Jag lyssnar faktisk en hel del på ljudböcker, det är praktiskt när man är ute och går eller när man gör andra saker som inte kräver så mycket tankeverksamhet. Men jag måste vara igång när jag lyssnar för annars tappar jag tålamodet. Ett tips jag har om man, liksom jag, tycker att det ofta går lite för sakta när man lyssnar på en ljudbok är att se om det går att speeda upp farten. Sen jag upptäckte att man kan göra det på Storytel lyssnar jag mer. Man blir fortare klar med en bok och inte lika sömnig av uppläsaren när hen läser snabbare. När det kommer till val av ljudbok finns det två saker som spelar in för mig.  

1. Vem läser?
Jag har en del favorituppläsare, bl.a. Julia Dufvenius. Annars brukar jag provlyssna en bit för att se om jag "står ut" med berättarrösten. 

2. Val av bok
Jag vill liksom inte lyssna på böcker som jag längtar efter att läsa. Jag läser dem hellre själv för jag tycker upplevelsen blir bättre då. Så därför blir det ofta att jag scrollar på Storytel och ratar böcker för att "jag hellre läser den själv". 

Just nu har jag påbörjat Sagan om Isfolket-serien med ovan nämnda inläsare. Eftersom jag inte läst dessa och de är svåra att få tag på nu för tiden så tycker jag det är praktiskt att allihopa finns på Storytel. Och jag har måånga timmar framför mig! 

29 kommentarer:

 1. Jag gillar ljudböcker och lyssnar på många, en del väljer jag att inte köpa fysiskt för jag vill hellre lyssna.

  SvaraRadera
 2. Lyssna på sagan om Isfolket, det kanske skulle vara något. Har tänkt läsa den så många år och det har inte blivit av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Känns lite som en sån där serie man ska ha läst i alla fall några delar av.

   Radera
 3. Får pröva det där med att spreds upp farten...

  SvaraRadera
 4. Får pröva det där med att spreds upp farten...

  SvaraRadera
 5. Jag är ju så där trist så jag tycker tystnad är bland det vackraste och skönaste som finns. Att då få ljud rätt in i öronen är inte riktigt min grej :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan också gilla tystnad ibland.. Men inte alltid :)

   Radera
 6. Ljudböcker kan säkert vara praktiska, men det är inget för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så kan det ju vara för en del.

   Radera
 7. Jag skulle nog antingen glömma att sätta ena foten framför den andra eller inte höra uppläsaren om jag försökte med en ljudbok när jag är ute och går...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske inte passar tillsammans med promenad för alla. Du kanske får prova sitta still och bara lyssna istället :)

   Radera
 8. Storytel har jag inte testat än. Har precis börjat vänja mig vid ljudböcker igen. Ett tag "läste" jag med jag körde bil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker de är bra och har mycket, men har inte provat någon annan tjänst så kan inte jämföra!

   Radera
 9. Jag äger hela Isfolket-serien men har ändå börjat lyssna på dem på Storytel :) De är bra att lyssna på när jag inte behöver vara så koncentrerad, för jag kan dom redan så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag tänka mig! Jag gillar att lyssna på en bok jag redan läst. Jag tycker att man får en lite annan version av den då :)

   Radera
 10. När jag är ute och går så vill jag gärna gå med en vän och prata. Eller bara njuta av naturen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gillar jag också att göra ibland. Och ibland krävs det en ljudbok för att jag ska ta mig ut på promenad.

   Radera
 11. uppläsaren betyder nästan allt.

  SvaraRadera
 12. Att vara ute och gå och lyssna på ljudbok samtidigt gillar jag också - om man går till exempel i skogen - går man där det är mycket folk och trafik känner jag att man tappar kontrollen, blir en trafikfara.

  Uppläsaren är väldigt viktig, det håller jag med dig om!
  Vissa böcker har jag slutat att lyssna på för att uppläsaren inte alls passar/läser dåligt/har andra ljud för sig, till exempel är jag lite känslig för när de drar efter andan för ofta och mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, går man bland folk och bilar får man vara uppmärksam! Och går man längs för trafikerade vägar har jag svårt att höra av de säger också för bilarna överröstar.

   Exakt så känner jag också! Hatar när man hör dem dra efter andan efter varje mening.

   Radera
 13. Jag tänker att det kan vara bra att lugnt lyssna ist för att skynda på som vi ändå gör med allt annat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det säkert vara, men jag blir själv mer stressad av att lyssna sakta.

   Radera
 14. Det finns tillfällen och tillfällen - ljudböcker passar utmärkt ibland och inte alls annars!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant! Och vilka tillfällen som passar är olika för olika människor.

   Radera
 15. Intressant. Du lyssnar på din "B-lista", inte på dina favoriter om jag förstod dig rätt. Jag visste inte att man kan ändra läshastigheten. Funderar på om det låter skumt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite så! Jag lyssnar inte på böcker jag lände sett fram emot att läsa, för tycker det "förstör dem". Men jag kan gärna lyssna på en bok jag redan läst en gång och gillat. För att få uppleva den på annat vis.
   Snabbar du på för mycket låter det lite lustigt. Men ökar man takten lite tycker jag det går bra. Man vänjer också.

   Radera