fredag 5 maj 2017

Helgfrågan vecka 18


Nu var det ett tag sedan jag var med på helgfrågan inne hos Mia. Så jag kände att det var dags igen. Särskilt som det den här veckan handlar om något jag verkligen gillar - klassiker!

Vilken klassiker tycker ni absolut man ska läsa?

Som den stora klassikerälskaren jag är vill jag säga: Alla! Att nämna bara en går liksom inte. Men det finns ju förvisso några som kanske är mer läsvärda än andra. Så vi kan väl nämna några som jag verkligen gillar. 

Jane Eyre. Man borde ha läst den och förhoppningsvis så kommer du att älska den. Såg att jag inte är ensam om att nämna boken den här veckan så det säger väl en del. Utgåvan till höger är även så infernaliskt snygg!

Stolthet och Fördom/Förnuft och Känsla. Gör en fuling och nämna båda på samma gång. Även om de inte alls är samma historia så har de ju ändå lite liknande drag. 

Den allvarsamma leken. Kärlek, Stockholm, Ungdom. Nu var det ett tag sedan jag läste den här men dessa tre ord känner jag rent spontant beskriver boken. Även om jag vet att karaktärerna åldras många år genom hisoriens gång. Jag som egentligen inte gillar Stockholmsskildringar får ett så enormt sug efter att bo där i början på 1900-talet. När du sedan läst den här ska du verkligen läsa För Lydia av Gun-Britt Sundström. Den utspelar sig i mer modern tid och är skriven ur Lydias perspektiv. Också bra! 

Dorian Grays porträtt. Så intressant och tänkvärd berättelse om skönhet och yta. Wilde är ju en jäkel på att skriva också så det är en ren njutning att läsa hans meningar. 
13 kommentarer:

 1. Ja, alla dessa fem är bra klassiker! Jane Eyre är min absoluta favorit.

  SvaraRadera
 2. Dorian Grays porträtt är jag osäker på om jag har läst hela eller om det bara var ett utdrag. Läste Jane Eyre och det var nog då jag insåg att den brittiska romantiken inte alls passar mig :)

  SvaraRadera
 3. jag kan bara instämma. gillar också klassiker

  SvaraRadera
 4. Jane Eyre och Den allvarsamma leken fick vara med på min lista =) Dorian Grays porträtt har jag läst och sett filmen =)

  SvaraRadera
 5. En annan gillar inte så mycket kärlek längre.:)

  SvaraRadera
 6. Jane Eyre tyckte jag mycket om, och Dorian Grays porträtt skulle det nog sitta fint med en omläsning av, länge sedan den lästes. :)

  SvaraRadera
 7. Alla klassiker. Just nu kan jag inte komma på om jag läst någon av dem :-(

  SvaraRadera
 8. Fler underbara klassiker. Så härligt att bli påmind om dem. Undrar om inte systrarna Brontë leder ;)

  SvaraRadera
 9. Gillar dina tips. Jag har sett dem som film, men inte läst dem, vilket jag skall. Jag blir blir nyfiken på varför du inte gillar Stockholmsskildringar? Jag tänker på Stadserien av Fogelström till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stadserien har jag inte läst och den hade jag kanske gillar. Men jag har blivit så avogt inställt efter att ha läst en massa ungdomsböcker och andra romaner där karaktärerna bara rör sig runt i stockholm och författaren namedroppar gator, fik och andra ställen som om det är självklart att alla har stenkoll.

   Radera
 10. Den allvarsamma leken är den enda jag läst, men alla de andra finns på min att-läsa- lista.

  SvaraRadera