tisdag 13 juni 2017

Till minne av Ulf Stark

Idag har vi nåtts av beskedet att författaren Ulf Stark har avlidit. Det är så tråkigt tycker jag då hans böcker varit en stol del av min uppväxt. Därför vill jag hylla honom genom att skriva lite om de böcker av honom som betytt lite extra för mig genom åren. Det jag tycker Ulf Stark gör så bra är hur han får till sina humoristiska berättelse med en allvarlig underton. Hans böcker är otroligt roliga, och det var det jag upptäckte som barn. Men när jag läst och tittat om i vuxen ålder är det allvar som ligger i bakgrunden så uppenbar att jag inte kan förstå hur jag missade den som liten. Hemförhållande som troligtvis inte är så lätta och uppenbara orättvisor från de vuxna. Men det är på något sätt det som gör det genialiskt. Att båda barn och vuxna kan hitta något i böckerna.

Dårfinkar och Dönickar
Historien om Simone vars mamma flyttar ihop med sin nya kille Yngve. I flytten från lägenheten till det stora, nya huset kommer Simones hund bort. Simone blir arg då ingen bryr sig och klipper av sig håret. När hon sedan kommer till sin nya skola tror läraren att hon är en kille. Simone väljer att spela med. Många i min generation är nog uppväxt med tv-serien. Jag minns den starkt. Jag tyckte det var såå jobbigt att titta på den eftersom Simone hela tiden höll på att bli påkommen. Men när jag har tittat om på den på senare dar så älskar jag den. Så sjukt bra!Min vän Percys magiska gymnastikskor
Bokens huvudperson Uffe är inte så modig. Men han önskar att han skulle våga. När Percy börjar ny klassen gör han sig snabbt en namn. Han kan slåss och vågar ta för sig. Allt det där Uffe själv inte kan. Enligt Percy hänger allting på hans gamla slitna gymnastikskor. De är nämligen magiska och ger honom alla hans färdigheter. Dessa skor vill Uffe självklart äga, och kanske är Percy till och med villig att sälja dem till honom..
Även denna bok är omgjort till en tv-serie som finns på Öppet arkiv (tips!) för tillfället. Väl värd en titt då den är full av humor, blandat med en del allvar.Sixten
Den här boken fick jag när jag slutade första klass tror jag. Av någon anledning tror jag den gavs ut till alla i min klass eller något. Hur som helst så var detta en av de första, längre kapitelböckerna jag fick och därför är den välläst. Den handlar om Sixten som bor med sin pappa. Sixten är lite orolig för pappan som är så ensam. Men kompisen Jonte har en superbra lösning på pappans ensamhet, han behöver självklart skaffa sig en tjej. Ett projekt som killarna tar sig an på allvar.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte mycket om Dårfinkar och Dönickar. Lite sugen på att både läsa boken och se om tv-serien. Jag tyckte att killen som spelade Isak (tror jag han hette, han på omslaget) var så snygg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Isak var jag också lite hemligt förälskad i när jag var yngre ;)

      Radera