lördag 26 maj 2018

Annabelle av Lina Bengtsdotter

Jag är ingen stor läsare av deckare, vilket ni säkert märkt. Därför hade jag antagligen aldrig läst den här boken om det inte vore för att den är nominerad i Årets bok 2018. Så här i efterhand är jag glad att den var nominerad.

Lästes som: Ljudbok
Förlag: Bonnier Carlsen (Bonnier Audio)
Köpställen: Adlibris, Bokus

Handling:
En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från det lilla samhället Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland. Hennes föräldrar är utom sig av oro, lokalpolisen står handfallen och Missing people letar förgäves.

Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit tillsammans med sin kollega. Hon är utredare vid Nationella operativa avdelningen, en skicklig polis som i arbetet funnit de rutiner som hennes kaotiska inre behöver. Hon värjer sig, vill inte åka, men gör till slut som alltid: följer order. Det blir en resa bakåt i tiden. Hon tvingas återvända till platsen hon lämnade när hon var fjorton, ett förflutet och en barndom som hon gjort sitt bästa för att fly från. Väl där väcks minnena till liv. Av att växa upp där valmöjligheterna är få och drömmen om att ge sig av stark. Av mamman, som var allt det som Charlie är rädd för att bli, alkoholiserad och sjuk.

Medan hon försöker få fram sanningen om vem Annabelle var och vad som hänt henne, gör Charlie skrämmande upptäckter om sin bakgrund. Och hon tvingas möta sitt värsta minne: den gången hon lät en annan människa dö.

Mina kommentarer:
Det som är bra med en ljudbok är att man kan ha den igång nästan oavsett vad man gör. Något jag var glad för då jag lyssnade på den här boken, eftersom jag hade svårt att stänga av den. Redan tidigt i boken kände jag att jag var fast i berättelsen. Orsaken är den klassiska storyline som ofta återfinns i deckare och som jag är lite svag för. En person som återvänder till stället hen växte upp på för att utreda ett brott, och samtidigt göra upp mig sig själv. Faktum är att jag ofta uppskattar den här sortens historier även om det inte är deckare. Det är någonting med att ingen vet vem det är och att få läsa hur det går upp för folk efter ett tag och se hur de reagerar. Hur som helst var det vad som fångade mitt intresse. 

Trots att jag var väldigt fast i boken så är jag lite tudelat till den. Det var saker jag gillade och saker jag inte var så förtjust i. Jag gillade själva mysteriet med den försvunna Annabelle och jag gillade tillbaka blickarna från Charlies liv. Det jag däremot har lite svårt med är ännu en kriminalare med spritproblem. Varför ska alla deckarseriers huvudpersoner dricka så mycket? Jag måste också säga att jag blev lite besviken på slutet som kändes lite som ett antiklimax. 

Överlag tycker jag verkligen att det här är en läsvärd bok. Supandet till trots har boken den här härliga spännande känslan som får mig att bara vilja läsa vidare för att se vad som ska hända. Andra boken om Charlie Lager kommer i höst och jag ser verkligen fram emot att läsa den.  

Betyg på Goodreads: 3 av 5 stjärnor

2 kommentarer:

  1. Gillade den också, men håller med om supandet som känns uttjatat. Däremot gillar böcker som utspelar sig i små samhällen.

    SvaraRadera