söndag 1 maj 2016

Read-a-long: Odinsbarn (del 4)

Så var Odinsbarn utläst. Jag visste ju redan innan att jag älskade den här boken, och det har inte ändrats efter min omläsning. Egentligen var slutdatumet igår, men dagen bjöd på födelsedag, utflykt och brasa och tiden fanns helt enkelt inte. Plus att jag hade några sidor kvar. Nu däremot har jag precis läst ut boken och det är dags för ett avrundande inlägg i Nellys read-a-long. Som vanligt är det VARNING FÖR SPOILERS för er som inte läst den här boken innan.


Det var rafflande sista sidor. Att siaren inte fanns var väl visserligen inte så oväntat (det känns som rätt vanligt förekommande med gudsgestalter). Men det gav en helt annan syn på rådet och deras makt. Att folket tror att de lyder under Siaren när det egentligen är de själva som bestämmer allt och till på köpet gör Kraften svagare hos andra personer för att de ska kunna bibehålla makten. Förstår Rimes förtvivlan när han kom på detta. 

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om slutet. Jag känner alltid att jag har lite svårt att hänga med i slutscener där det händer mycket och är massa action. Men Urd försvann, och det utan någon egentligen förklaring till varför han hade den där himla näbben i halsen. Men antar att det kanske är sådant som får svar längre fram i serien. 

Rime gick från laglös till korpbärare. Inget dåligt kliv uppåt. Så tillslut hamnade han alltså där han var tänkt att hamna hela tiden. Men kanske mer på sina egna villkor än om han följt den utstakade vägen från början. 

Hirkas historia har väl egentligen bara börjat nu. Det är detta hela boken byggt upp till känns det ju som. Att hon tar steget tillbaka till den värld hon kommer ifrån. En värld som kanske är vår värld? Det där röda korset som var på bilden på kartan låter ju onekligen rätt likt ett georgskors (namnet googlade jag fram) som ju återfinns i vår historia. Men nu spekulerar jag hej vilt. Hur som helst blir jag väldigt besviken om Hirka och Rime inte träffas igen. Det måste de väl ändå göra? 

Jag är så spänd på nästa bok. När jag träffade Siri Pettersen på förra årets bokmässa köpte jag de första två böckerna och fick dem signerade (och var rätt så väldigt starstruck och nervös när jag pratade med henne, Och ännu mer när hon sen började följa mig på instagram efter att jag lagt upp en bild om mötet där). Tanken var att jag skulle läsa den andra boken på en gång då, men det blev inte så. Hur som helst gav hon mig en liten heads-up på att den andra boken kommer vara annorlunda. För folk har tydligen blivit chockade när de börjat läsa den. Så jag förbereder mig genom att inte ha några förväntningar alls! 

Och tack Nelly för att du anordnade det här! Det var varit otroligt roligt och jag tänker faktiskt vänta med att läsa andra boken till juni för att kunna vara med på read-a-longen för del 2 också.

2 kommentarer:

  1. Vad intressant att läsa, att den andra boken är så annorlunda? Jag blev verkligen nyfiken på vad som kommer att hända med Hirka! Och Rime, är också lite förtvivlad om de aldrig kommer ses igen...
    Roligt att du träffade Siri! :)
    Det har verkligen varit roligt med detta readalong så jag fick alltid klargjort för mig under tiden :)

    SvaraRadera
  2. Jag vill också att de ska träffas igen! För Rime är *-*-*-*-* och ja - vad hände med Urdålig och vem var han riktigt? Hoppas hoppas det får en förklaring, känns ju annars lite onödigt :S så det får ju säkert det :)))

    SvaraRadera