tisdag 17 april 2018

Stanna hos mig av Ayọ̀bámi Adébáyọ̀

Det här är den bok som jag trodde att jag hade lånat hem i vintras. Så jag har alltså varit sugen på att läsa den här ända sedan dess. I slutändan blev det ju bra eftersom jag nu har fått läsa två otroligt bra böcker tack vare det.

Lästes som: E-bok
Förlag: Piratförlaget
Originaltitel: Stay with Me
Köpställen: Adlibris, Bokus

Handling: 
Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.

Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten.

Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.

Mina kommentarer: 
Tänkte precis börja med att beskriva den här boken som gripande. Men såg sedan att Atwood blurbat den med precis det ordet på omslaget. Den är gripande, och hemsk. Ändå är det helt underbar då den är väldigt bra skriven. Författaren kan verkligen det där med att formulera sig, men även konsten att bygga upp en historia.

Det jag tyckte var mest spännande var att få läsa en historia från en annan kultur. Även om den på vissa punkter liknar det som jag är van vid är det mesta främmande. Även om jag snappat upp mycket om andra kulturer genom åren, så att jag kunde känna igen en hel del saker, så blir det en helt annan upplevelse med många nya perspektiv. Det gör det också lite svårare att förstå vad som kan anses som normalt och vad som är fel och konstigt. Huvudpersonen har en svärmor som lägger sig i mycket. Är det vardag för de flesta kvinnor eller är det just huvudpersonens svärmor som är lite extra jobbig? Sådana saker funderade jag på.

Börjar du läsa den här boken kommer du ha svårt att lägga den ifrån dig, det kan jag nästan lova. Du kommer även bli helt förtrollad av det underbara språket. När boken väl är slut kommer den ha väckt en uppsjö av olika känslor hos dig och säkert gett dig en del saker att fundera på.

Betyg på Goodreads: 4 av 5 stjärnor

3 kommentarer:

  1. Jag måste verkligen läsa den här boken snart, tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
  2. Det är så många som har läst den nu och gillat så jag blir allt lite nyfiken. Samtidigt tror jag inte jag skulle uppskatta den.. svårt det där!

    SvaraRadera
  3. Jag gillade den också verkligen! Läste den på engelska och tyckte språkrytmen var fantastisk också, hoppas att det "följde med" i den svenska översättningen!

    SvaraRadera