fredag 2 september 2016

Bokbloggsjerka 2-5 september

Fredag! Denna underbara dag när man vet att man har två dagars ledigt så fort dagen är avklarad. Men som vanligt börjar vi dagen med att svara på veckans jerka från Annika. Hon skriver så här:

Personligen är jag inte så intresserad av att se filmatiseringar av böcker jag har tyckt om, eftersom jag med få undantag har blivit riktigt besviken på hur någon kan ”slakta” en bok och göra en skitfilm av den. Hur är det med dig? Har du sett en film som kanske till och med var bättre än boken (eller lika bra), eller har du läst en bok som du tycker ska bli film?

Jag ser gärna filmatiseringar av böcker. Men då ska det vara efter att jag har läst boken i fråga så att filmen inte förstör min läsupplevelse. Jag vill kunna skapa mina egna bilder och tankar om karaktärerna och historien. Oftast så är boken bättre än filmen. Det går lite att använda som ett mantra. Men jag har faktiskt sett en del filmatiseringar som jag tycker gör boken rättvisa. 

BBCs tv-serier av Förnuft och Känsla eller Jane Eyre är bra exempel enligt mig. Jag tycker de har fångat känslan i böckerna och håller sig till historien. För problemet med filmatiseringar tycker jag ofta är att manusförfattarna ändrar på originalhistorien för att det ska passa bättre på tv. Som böckerna om Sookie Stackhouse. True Blood har verkligen tagit sig en massa friheter och följer bara historien i stort. 

Sedan finns det massvis med böcker som jag önskar ska bli film. Som  Röd Drottning och Askfödd. Tror det hade kunnat bli helt perfekt (eller katastrof, problemet är ju att man inte vet det förrän efteråt). 

10 kommentarer:

 1. Det är ju lite det som gör det så spännande; ska ännu en bok förstöras eller blir det (åtminstone) lika bra :)

  SvaraRadera
 2. Föredrar också att läsa boken först, så inte den blir förstörd liksom. ;)

  SvaraRadera
 3. Ibland kan jag köpa att man gör ändringar men det finns gränser!

  SvaraRadera
 4. Jag är rädd för film som ska förstöra min läsupplevelse! Kommer just nu på att Sherlock Holmes i modern version föll inte mig i smaken alls, fast jag hört många som gillar.

  SvaraRadera
 5. Jag är rädd för film som ska förstöra min läsupplevelse! Kommer just nu på att Sherlock Holmes i modern version föll inte mig i smaken alls, fast jag hört många som gillar.

  SvaraRadera
 6. Måste också läsa böckerna först innan jag kan se filmen :)

  SvaraRadera
 7. Håller med om att BCCs serie av Stolthet och Fördom är super :)

  SvaraRadera
 8. Jag vill också läsa böckerna först

  SvaraRadera
 9. Jag har bara läst första boken när det gäller True Blood, men redan där märkte man ju att tv-serien inte var speciellt lik alls :)

  SvaraRadera
 10. BBC är verkligen fenomenala på bra tv-serier, håller med om Förnuft och känsla + Jane Eyre som du nämner.

  SvaraRadera