onsdag 14 mars 2018

Den nya människan av Boel Bermann

Den här boken köpte jag för några år sedan på bokmässan. Jag hade aldrig hört talas om den men författaren själv stod i montern och signerade och jag tyckte den lät tillräckligt intressant för att köpa när jag kunde få den signerad. Sedan har det inte blivit av att jag läst den.

Lästes som: Pocket
Förlag: Kalla kulor
Köpställen: Bokus, Adlibris

Handling: 
Vad händer när barnen som föds inte är vanliga barn?" Jag har dödat ett barn. Det är vad de säger till mig här på polisstationen, i förhörsrummet. Inombords skriker jag. - Det var inget barn jag dödade. Det var något helt annat. Kan ni inte se det?"

Året är 2014 och inga barn föds längre. Världen är i chock, lamslagen över vad som sker. Efter några år börjar kvinnorna plötsligt bli gravida igen, men de nya barnen är inte som barn brukade vara. De leker inte, de iakttar i stilla tysthet. Mot sin vilja blir Rakel involverad när hon råkar döda ett barn. Hon är en av de första som inser att den nya människan är ett hot mot mänsklighetens hela existens. Fler och fler nya barn föds och de har en snabbare utvecklingstakt än vanliga människor. En brutal incident på Rakels arbetsplats ställer hennes tillvaro på ända. Rakel flyr, bort från ångest och sviken kärlek. Men i jakten på tröst i tillfälliga förbindelser och berusning händer det som verkligen inte får hända..

Mina kommentarer:
Det här är en rätt så kort bok, även om den utspelar sig under flera år. Min spontana tanke när jag läst ut den var "är den redan slut?". På något sätt kändes det som om historien precis börjat. Att det jag precis läst var för att förbereda mig inför historiens klimax, som nu höll på att hända, och sedan skulle få en lösning. Men istället tog berättelsen slut och jag kände mig lite besviken över det. För det är en intressant berättelse. 

På något sätt är det lite extra obehagligt när det handlar om barn som beter sig annorlunda. Jag antar att det är därför det så ofta är läskiga barn med i skräckfilmer. Det här är inte en skräckroman, men nog är den obehaglig alltid. De här nya barnen beter sig annorlunda och det får stora konsekvenser. Stundtals är det faktiskt riktigt otäckt. Kanske är det också varför jag känner mig lite snuvad på min förklaring. För att det hade kunnat göra boken mindre otäck om jag kunde få veta hur och varför allting händer. 

Som läsare hålls man fast i den här berättelsen. Det är inga problem att följa med i hoppen som görs i tiden och den är väldigt kompakt skriven. Inga onödiga utläggningar, men jag känner egentligen inte att jag saknade mer utförliga beskrivningar. Överlag har jag inga problem med att det är en tät och kort bok. Snarare ser jag det som en fördel. Hade slutet inte lämnat mig med känslan av att de sista kapitlen i min bok saknades, så hade jag nog tyckt ännu mer om den. Nu föll den lite platt mot slutet.

Betyg på Goodreads: 3 av 5 stjärnor

2 kommentarer:

  1. Vad kul att du läst den! Jag läste den när den kom ut och har inte sett den så mycket på senare tid :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den har ju några år på nacken. :)

      Radera