tisdag 20 mars 2018

Veckans topplista med svenska klassiker

Topplistan den här veckan ska handla om svenska klassikerpärlor. Ett ämne som egentligen skulle kunna generera en lista med betydligt fler än fem böcker. Nu är det ju dessvärre bara fem stycken som ska vara med, och därför får jag vackert ta och behärska mig.

1. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Det är några år sedan jag läste den här boken och jag längtar efter en omläsning. Samtidigt som jag är lite rädd att minnet av min läsning är höljd i ett rosenrött skimmer, och att jag inte kommer tycka att den är lika bra som jag minns den.

2. Pengar av Victoria Benedictsson 
Många klassiker läste jag under tiden jag studerade litteraturvetenskap och detta är en av dem. Den handlar om Selma som har drömmar om sin framtid, men blir tvungen att gifta sig med en betydligt äldre man. Minns att jag tyckte den var mycket bra och även den här måste jag se till att läsa igen.

3. Kallocain av Karin Boye
Om Boye ändå vetat hur populära dystopier skulle komma att bli en dag. Den här boken är i alla fall himla bra. Minns även att den verkligen inte var som jag trodde när jag väl började läsa den. Hade fått för mig att den skulle vara jobbig och svårläst. Så är det ej.

4. Selma Lagerlöf
Skriver inget specifikt verk här för jag har inte hunnit läsa alla och vet inte riktigt vilken jag gillar bäst. Ett är då säkert och det är att hon verkligen kunde skriva. Sedan Albert Bonnier Pocket gav ut alla hennes böcker med svinsnygga omslag så är det böcker som gärna får stå i hyllan också!

5. Älskande par av Agnes von Krusenstjerna
Det här är faktiskt femte delen i hennes serie om Fröknarna von Pahlen. Serien var väldigt kontroversiell när den kom eftersom den öppet behandlar sexualitet och till och med tar upp homosexualitet. Inte så populärt på 1930-talet. Jag läste den när jag läste litteratur och tyckte den var himla bra och tänkte därför läsa hela serien. Det har jag ännu inte gjort, men ska fortfarande göra någon gång. Kanske ska försöka svepa hela sviten i sommar. Det låter väl härligt?
13 kommentarer:

 1. Den allvarsamma leken är en av mina absoluta favoritböcker. :)

  SvaraRadera
 2. Gillar alla dina, och de där omslagen på Lagerlöf-böckerna är ju extremt snygga.

  SvaraRadera
 3. Lagerlöf vill jag läsa mer av :)

  SvaraRadera
 4. Kallocain är en favorit och Den allvarsamma leken borde jag nog läsa om, glömt av den lite, länge sedan.

  SvaraRadera
 5. Ja, plöj allt av Agnes, det måste vara en läsupplevelse att minnas.

  SvaraRadera
 6. Hjalmar Söderberg vill jag läsa mer av. :)

  SvaraRadera
 7. Lagerlöf måste jag läsa mer av.

  SvaraRadera
 8. Kallocain är ju en sådan bok som jag tror mig ha läst, men jag är inte helt säker. Karin Boye är ju min favoritdiktare.

  SvaraRadera
 9. jag tog inte med Selma Lagerlöf för jag tänkte att det kommer många att göra. och det fanns ju så många att välja mellan. bra att Victoria Benedictsson fick vara med

  SvaraRadera
 10. Gläder mig att Selma finns med hos så många! Ja, hos mig också förstås! Men det var inte så lätt att välja. Vi har en svensk litteraturskatt.

  SvaraRadera
 11. Jag har läst väldigt lite av Selma, borde nog ta tag i det.

  SvaraRadera
 12. Håller med om utgivningen av Lagerlöfs böcker. Kan tänka mig att samla på mig allihop för att de är så vackra, trots att jag inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 13. Den enda jag läst av dessa är Den allvarsamma leken och det var så längesen att det knappt gills. Blir nyfiken på alla!

  SvaraRadera