måndag 12 mars 2018

Illuminae av Amie Kaufman och Jay Kristoff

Den här boken blev otroligt omskriven när den kom ut. Mest på grund av dess speciella format antar jag. Jag har alltid tänkt att jag ska läsa den men inte gjort minsta ansträngning för att ta tag i det. Men så sprang jag på boken på biblioteket och vem är jag då att motsätta mig att låna den.

Lästes som: Inbunden
Förlag: A. Knopf Books for Young Readers
Köpställen: AdlibrisBokusBookdepository

Handling:
This morning, Kady thought breaking up with Ezra was the hardest thing she'd have to do. This afternoon, her planet was invaded.

The year is 2575, and two rival megacorporations are at war over a planet that's little more than a speck at the edge of the universe. Now with enemy fire raining down on them, Kady and Ezra--who are barely even talking to each other--are forced to evacuate with a hostile warship in hot pursuit.
But their problems are just getting started. A plague has broken out and is mutating with terrifying results; the fleet's AI may actually be their enemy; and nobody in charge will say what's really going on. As Kady hacks into a web of data to find the truth, it's clear the only person who can help her is the ex-boyfriend she swore she'd never speak to again.

Mina kommentarer:
Det som är mest speciellt med den här boken är dess format. Det är väl inte längre en nyhet att den är uppbyggd med hjälp av dokument, anteckningar, referat från bevakningskameror, chattmeddelanden m.m. Ett väldigt unikt och spännande sätt att framföra en berättelse, men inte mindre effektivt. Det tog ett litet tag för mig att komma in i det. Lite för att den är på engelska och det finns en del tekniska termer tror jag, men mest för att det krävdes lite grann att förstå hur jag skulle ta till mig allting när det var uppbyggt på det här sättet. Men när det väl föll på plats så var det inga problem.

Jag gillade huvudkaraktärerna, speciellt Kady. Hon är ordentligt envis och modig och jag gillade hennes bitar bäst tror jag. Däremot hade jag lite problem att hålla ordning på en del av bikaraktärerna. Sedan tyckte jag det stundtals blev lite långrandigt, speciellt när det var mycket som berättades från den där datorns perspektiv.

Även om det är en actionfylld berättelse som utspelar sig i rymden så känner jag nog att det enda som gör att den känns unik är dess format. Hade den berättats på vanlig sätt finns risken att den hade försvunnit i mängden av andra science fiction-romaner som utspelar sig i rymden. Nu är det istället en unik och läsvärd berättelse. Ska bli intressant att se hur den tar sig vidare i nästa del.

Betyg på Goodreads: 4 av 5 stjärnor
1 kommentar: