fredag 30 mars 2018

Unga kvinnor av Louisa May Alcott


Jag har egentligen aldrig förstått så mycket vad Unga Kvinnor handlar om. Min referensram har varit avsnittet i Vänner där Rachel och Joey läser varandras favoritböcker, och Joey då får läsa den här. Jag har även förstått att det är många som verkligen gillar den här boken så därför såg jag fram emot att äntligen få läsa den.

Lästes som: Inbunden
Förlag: Bonnier Carlsen
Köpställen: Bokus, Adlibris

Handling:
Systrarna March växer upp i en pittoresk liten stad i 1860-talets USA. Det är den vackra och lite fåfänga Meg, pojkflickan Jo, känsliga Beth och romantiska Amy. Deras far är ute i kriget, familjen har ont om pengar och de får klara sig så gott de kan. Visst drömmer de om att bli rika och uppvaktade. Men som Jo säger: - Jag tror inte att fina unga damer har ett dugg roligare än vi, trots våra gamla klänningar och våra för små skor ...

Mina kommentarer:
Efter att ha läst den här boken kan jag bara säga att jag fortfarande egentligen inte vet vad den handlar om. Eller jo, den handlar om de fyra systrarnas liv under ca 1 år. Men den har inte direkt någon särskilt handling. Det är mer små ögonblick och händelser under året. Jag förstår också varför det ofta refereras till den här boken i den kurslitteratur jag läst under olika litteraturkurser när det talas om flickböcker och sedelärande berättelser. För de här unga kvinnorna lär sig nämligen någonting i varje kapitel som gör att de ska växa upp till "bättre människor".

Ska jag vara ärlig så hade jag hunnit tröttna på all moral och präktighet efter två kapitel. En del kapitel innehöll dock även händelser som var okej att läsa om. Systrarna hittar ju ändå på en del saker. Men att det här ska vara en tidlös klassiker som älskas än idag förstår jag inte. Inte ens om jag ska se bortom all moralpredikan.

Betyg på Goodreads: 2 av 5 stjärnor

2 kommentarer:

  1. Har funderat på att läsa denna, kanske beror det bara på Vänner-avsnittet... :)

    SvaraRadera
  2. Alltså ja! All moralpredikan höll på göra mig galen!

    SvaraRadera